Kolačići

1. Šta je kolačić?

Kolačići ili uređaji za skladištenje i pronalaženje podataka datoteke su koje web mjesto šalje korisničkim pregledačima koje se automatski čuvaju na njihovim uređajima tako da web lokacija može provjeriti prethodne navike pregledavanja korisnika i "prepoznati ih".

Kolačići mogu pamtiti druge vrste ličnih podataka, kao što je korisnička lozinka, tako da se ne mora unositi svaki put kada je web lokacija posjećena ili korisničke preferencije u pogledu konfiguracije web lokacije (jezik, razlučivost zaslona, između ostalog ).

Kolačići su ključni za ispravni rad Interneta i imaju brojne prednosti u pružanju interaktivnih usluga jer olakšavaju pregledavanje i korištenje web stranice. Kolačići ne mogu naštetiti vašim uređajima, a iako su omogućeni, pomažu u prepoznavanju i rješavanju grešaka

Ukratko, kolačić je jednostavno skup podataka o navikama pregledanja koji se čuvaju na korisnikovom uređaju i koje veb lokacije otkrivaju i prepoznaju kako bi mogle da „pamte“ navike pregledavanja tog korisnika.

Imajte na umu da svi kolačići ne podrazumijevaju obradu licnih podataka i, u slučaju obrade takvih podataka, mi ćemo ih obraditi u skladu s našim Opštim pravilima o privatnosti.

Više informacija o kolačićima koji se koriste na web lokaciji nalazi se u nastavku.

Ova web stranica koristi sopstvene kolačiće i kolačiće trećih strana, s ciljem poboljšanja iskustva pregledavanja svojih korisnika.

Za dobijanje ovih podataka koriste se sljedeće aplikacije.

2. Strogo potrebni kolačići

To su tehnički kolačići koji su neophodni za pravilno funkcionisanje veb stranice i ne mogu se onemogućiti na našim sistemima. Generalno, oni se postavljaju samo kao odgovor na vaše radnje koje se sastoje od zahtjeva za uslugama, kao što su podešavanje vaših postavki privatnosti, prijavljivanje ili popunjavanje obrazaca.

3. 3. Analitički i statistički kolačići

Ovi kolačići nam omogućavaju da brojimo posjete i izvore prometa, tako da možemo mjeriti i poboljšati performanse naše veb stranice. Pomažu nam da znamo koje su stranice najpopularnije i najmanje popularne i kako se posjetioci kreću kroz veb lokaciju, obezbeđujući tako bolju korisničku uslugu. Ako ne dozvolite ove kolačiće, nećemo znati kada ste posjetili našu veb stranicu.


Naziv kolačić

Kolačić

Namjena kolačića

Datum isteka

_utma

Google Analytics

Kolačić generiše jedinstveni ID korisnika koji pamti datum kada je korisnik posjetio stranicu prvi put. Koristi se za prebrojavanje broja posjeta korisnika na stranicu.

Traje 365 dana

_utmb

Google Analytics

Količina vremena koju korisnik provodi na Internet stranici

Ističe 30 minuta nakon poslednjeg ažuriranja. Briše se ukoliko korisnik posjeti drugu stranicu ili prekine sesiju.

_utmc

Google Analytics

Koliko traje posjeta korisnika Internet stranici, na koju je instaliran kod za praćenje urchin.js.

Ističe na kraju sesije pretraživanja.

_utmz

Google Analytics

Čuva lokaciju posjetioca i izvor saobraćaja, da li koristi linkove ili AdWords.

Ističe nakon 6 meseci.


Kolačić se ažurira svaki put kada se pristupi Internet stranici.


4. Postavke kolačića

Kolačiće možete postaviti putem ovih Pravila, putem preglednika, a također i putem web stranica trećih strana koje instaliraju kolačiće na vaš uređaj.

4.1 Onemogućavanje kolačića putem ovih Pravila

U odjeljku 6. ove Politike možete dati ili opozvati svoj pristanak u vezi s vrstom korištenih kolačića.

4.2 Onemogućavanje kolačića putem vašeg web preglednika

Svi internetski preglednici omogućuju korisnicima da ograniče ponašanje kolačića ili čak onemoguće kolačiće mijenjanjem postavki ili opcija preglednika. Koraci za to različiti su za svaki preglednik. Određene upute nalaze se u izborniku pomoći vašeg preglednika.

Ovisno o korištenom pregledniku, korisnik može omogućiti bilo koju od sljedećih opcija kako bi ograničio opseg instaliranih kolačića ili način njihovog izvršavanja:

- Opcija privatnog pregledavanja tako da se povijest preglednika, lozinke, kolačići i ostale informacije o posjećenim web mjestima ne pohranjuju.

- Značajka "ne prati", pri čemu preglednik zahtijeva da posjećene web stranice ne prate vaše navike pregledavanja, na primjer za prikazivanje oglašavanja koje bi vas moglo zanimati na web mjestima koja posjetite.

Microsoft Internet Explorer

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies#

Apple Safari

https://support.apple.com/es-es/guide/safari/sfri11471/mac

Mozilla FireFox

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enhanced-tracking-protection-firefox-desktop?redirectlocale=en-US&redirectslug=enable-and-disable-cookies-website-preferences

Google Chrome

https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en-GB

Napominjemo da ako onemogućite ove gore spomenute kolačiće, ne možemo znati što vam se sviđa ili ne na našim stranicama i bit će nam teško poboljšati vaše korisničko iskustvo na ovom web mjestu.

5. Daljnje informacije i ostvarivanje Vaših prava

Ne dovodeći u pitanje ponuđene mogućnosti postavljanja kolačića, kao i različite mehanizme za upravljanje navedenim kolačićima dostupne u ovim Pravilima, ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s obradom vaših osobnih podataka ili želite ostvariti svoja prava, provjerite naše Pravila o privatnosti za daljnje informacije.

6. Onemogućavanje kolačića putem ovih Pravila